Acnetherapie
Wat is acne?
Acne is één van de meest voorkomende huidproblemen. Er wordt gesproken van acne als de poriën verstopt zijn met talg, bacteriën en vetzuren. De mee-eters, rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen die ontstaan in de omliggende huid, worden onder andere veroorzaakt door de overmatige talgophopingen. Acne kan zowel in het gezicht als op de borst en op de rug ontstaan.
​
​
Meest voorkomende soorten van acne:
-
Acne comedonica
De comedonen, oftewel zwarte en/of witte mee-eters, komen in grote aantallen voor. Een comedo is een door talg en keratine afgesloten talgklieruitvoergang.
-
Acne conglobata
Zeer heftige, ernstige en diepe ontstekingen van de talgklieren zijn kenmerkend voor deze vorm van acne. De genezing gaat vaak gepaard met ontsierende acnelittekens.
-
Acne excoriée des jeunes filles
Ook wel krabacne te noemen. Het ontstaat door onbewust of dwangmatig aan de puistjes en korstjes in het gezicht te krabben en/of te peuteren. Hierdoor kunnen littekens, hypo- en hyperpigmentatie ontstaan.
-
Acne tarda
Het is een vorm van acne die bij volwassenen optreedt (25 jaar of ouder). Het komt vaak bij vrouwen voor rondom de mond, kin, wangen, kaaklijn en hals met mee-eters en puistjes.
-
Acne Vulgaris
Ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van acne en komt bijna bij alle jongeren voor.
-
Acnelittekens
Acnelittekens kunnen ontstaan na diepe ontstekingen van de talgklieren. De ontstekingen hebben dan schade aan de huid aangebracht. De huidoppervlakte vertoont een reliëf van putjes of glooiende littekens.
​
​
​
Behandelmogelijkheden
Acnetherapie
U kunt terecht voor acnetherapie en -behandelingen voor alle vormen van acne en acnelittekens. Acnetherapie verschilt per persoon. De behandeling wordt afgestemd op de ernst, klachten, medicatie en het gewenste doel. De huidtherapeut maakt voor u een behandelplan.
​
Enkele behandelmogelijkheden zijn.
-
(Diepte)reiniging
-
Peelings
-
Persoonlijk thuis advies
​
​
Vergoeding door zorgverzekeraar
Als u aanvullend verzekerd bent kan de behandeling, afhankelijk van uw zorgpakket, geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.