Goedaardige huidtumoren
Wat zijn goedaardige huidtumoren?
Goedaardige huidtumoren behoren tot een groep aandoeningen waarbij er abnormaal weefsel is, dat op zichzelf groeit. Dit houdt in dat de tumor het omliggende weefsel niet beschadigt en daardoor niet kan uitzaaien.
​
Moedervlekken (naevi) worden vaak erg goed in de gaten gehouden. Er is een kleine kans dat een moedervlek ontaard in een melanoom.
​
Een goedaardige tumor wordt soms (chirurgisch) verwijderd om uit te sluiten dat het huidkanker is. Een goedaardige tumor kan ook op een storende plek zitten of als cosmetisch storend ervaren worden.
​
Verschillende soorten goedaardige huidtumoren:
-
Angioma Senilis
Ook wel kersenwratje genoemd. Het is een klein, onschuldig helder rood bultje. Het ontstaat doordat er ergens in het lichaam kleine bloedvaatjes verwijden, waar het bloed vervolgens ophoopt.
-
Dermatosis papulosa nigra
Dit zijn kleine bruin/zwarte bultjes op de gepigmenteerde huid. Het komt voornamelijk voor bij Aziatische mensen en bij mensen met een donkere huidtype. Het kan vergeleken worden met ouderdomswratten.
-
Fibromen
Deze worden ook wel steelwratjes genoemd. De goedaardige tumoren van het bindweefsel, zijn meestal huidkleurig of donker van kleur. De reden van het ontstaan ervan is onbekend, maar het is wel bekend dat er een relatie bestaat met overgewicht en hormonen (na de menopauze).
-
Verrucae seborrhoicae
Deze worden ook wel ouderdomswratten genoemd. Ze ontstaan door een snelle celdeling van oppervlakkige huidcellen. Vaak komt dit bij blanke en oudere mensen voor. In het begin zijn de ouderdomswratten licht van kleur, waarna ze steeds donkerder worden. Daarnaast zijn ze scherpbegrensd, ovaal/rond, ruw en liggen bovenop de huid.
-
Syringomen
Dit zijn plekjes die vanuit de afvoergangetjes van de zweetkliertjes van je huid ontstaan. De bultjes zijn klein, geel- of huidkleurig en zitten vaak met meerdere bij elkaar. Het aandoening ontstaat vaak in de puberteit en komt vaker bij vrouwen voor. Hierdoor wordt gedacht aan hormonale factoren als oorzaak. Tevens wordt gedacht aan een erfelijkheidsfactor, omdat het vaker voorkomt binnen families.
-
Talgklierhyperplasie
Dit zijn zichtbare vergrotingen van de talgklieren. Het zijn verheven, lichtrode, gelige of huidkleurige bultjes. Kenmerkend is dat ze een 'deukje' hebben in het midden van het bultje. Huidveroudering en veel blootstelling aan UV-straling speelt waarschijnlijk een rol in het ontstaan van de bultjes.
-
Xanthelasma
Dit zijn zachte, geelwitte vlakke verhevenheden rondom de ogen. Deze vetophopingen worden vaak als minder mooi ervaren. Soms is er een erfelijk component in de vetstofwisseling aanwezig, wat deze aandoening veroorzaakt. Een te hoog cholesterolgehalte kan ook aanleiding zijn voor het ontstaan van xanthelasma.
​
Behandelmogelijkheden
Elektrische coagulatie
Coagulatie kan op twee verschillende manieren uitgevoerd worden. De gebruikte methode is afhankelijk van de grootte van het behandelgebied. Elektrische coagulatie wordt vaak toegepast bij fibromen, gerstekorrels en kleine gesprongen vaatjes.
Bij elektrische coagulatie wordt de huid behandeld met een fijn naaldje. Het naaldje wordt dan in de huid gestoken waar de aandoening zich bevindt. De huidaandoening wordt verhit en vernietigd, via het naaldje wordt er stroom door de huid heen geleid. Dit is een veilige methode die zeer geschikt is voor kleine oppervlakken.
​
De zapper wordt ingezet wanneer het oppervlak van de huidaandoening groter is. De puntige elektrode wordt boven de huidaandoening heen en weer bewogen. De huidaandoening wordt door de laagstroom verschrompeld.