top of page

Littekentherapie

Littekentherapie

Wat is een litteken?

Behandelmogelijkheden

logo Picture is coming soon.png
logo Picture is coming soon.png

Wat is een litteken?

Een litteken kan ontstaan door een ernstige beschadiging van de huid of wanneer er een verstoorde wondgenezing heeft plaatsgevonden. Een dergelijke verstoring kan veroorzaak worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of en slechte doorbloeding van het beschadigde gebied.

 

Een litteken kan verdikt zijn (hypertrofisch), doordat de huid een teveel aan collageenweefsel heeft aangemaakt. Ook kan een litteken ingetrokken zijn (atrofisch), doordat het litteken verkleefd is aan de onderliggende weefsels. 

​

Verschillende soorten littekens:

  • Normaal litteken
    Meestal is het wondje zonder problemen genezen. Er blijft vaak een wit (pigmentloos) vlekje of streepje over.

     

  • Atrofisch litteken
    Wanneer de normale genezingsproces wordt verstoord kunnen er atrofisch littekens ontstaan. Tijdens het genezingsproces zijn er te weinig nieuwe verbindingsvezels aangemaakt. Hierdoor ontstaat een klein, dun laagje weefsel, dat vaak verzonken in de huid ligt.

     

  • Hypertrofisch litteken
    Er is een verdikking van het litteken ontstaan, doordat er door het lichaam teveel bindweefsel is aangemaakt. Het litteken kan er rood, verheven en verdikt uitzien. Pijn en jeuk komen ook vaak voor. Deze littekens ontstaan meestal op plaatsen waar de huid gespannen is.

     

  • Keloïd littekens 
    Een keloïd litteken bestaat uit overmatig littekenweefsel dat zich heeft uitgebreid buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond. Een keloïd litteken is een goedaardig gezwel en kan felrood tot paars kleuren. Keloïd littekens komen vooral voor bij jonge mensen en mensen met een getinte huidskleur. De behandeling van een keloïd litteken vindt plaats bij een dermatoloog. 

Wat is een litteken?

Behandelmogelijkheden

Littekentherapie

Littekens ontstaan na een huidbeschadiging, als gevolg van een operatie, huidziekte of ongeluk. Naarmate een groter gebied van de huid beschadigd is, duurt het genezingsproces langer en is er meer kans op het ontstaan van littekens. Littekenweefsel bestaat voor een groot deel uit bindweefsel (collageen). 

 

Een litteken zal nooit volledig verdwijnen, het uiterlijk van het litteken kan wel verbeterd worden. Bovendien kunnen niet alle behandelingen ingezet worden bij alle verschillende littekens. De huidtherapeut zal een passend behandelplan maken bij het type litteken.

​

  • Littekenmassage
    Door verschillende massagetechnieken en grepen ontstaat er een goede doorbloeding rondom en in het litteken. Waardoor het litteken gevoed wordt, waardoor het litteken gevoed wordt. Hierdoor wordt het litteken soepeler, zal de elasticiteit verbeteren en de pijn afnemen.

     

  • Fasciatechnieken (Willie Fourie)
    Deze speciale techniek werkt in op het bindweefsel in het lichaam. Door middel van rek- en/of rolbewegingen wordt de verschuifbaarheid verbeterd tussen de verschillende huidlagen.

     

  • Siliconenpleisters en siliconengel
    De siliconenpleisters en siliconengel kunnen direct na sluiting van de wond, gedurende twee weken, gebruikt worden. Deze middelen worden gebruikt om verhevenheid te voorkomen en om roodheid, pijn en jeuk van het litteken te verminderen. Vaak maakt het gebruik ervan littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. 

     

Vergoeding door zorgverzekeraar

Voor een chronische indicatie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. De vergoeding is afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekeraar en de soort behandeling. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Behandelmogelijkheden litteken
bottom of page