top of page

Wondzorg

Wondzorg

Wat is wondzorg?

Behandelmogelijkheden

logo Picture is coming soon.png
logo Picture is coming soon.png

Wat is wondzorg?

Om gezond te blijven heeft de huid voortdurend zuurstof en voeding nodig, aangevoerd door kleine bloedvaatjes. Wanneer de aanvoer van zuurstof en voeding wordt beperkt, (bijvoorbeeld bij doorligplekken), raakt de huid beschadigd. Hierdoor ontstaat er een wond.

 

Welke methode van wondbehandeling wordt gebruikt, is afhankelijk van het type wond. De huidtherapeut zal zich eerst richten op het reinigen van de wond. Geel beslag (fibrine), zwart beslag (necrose) of een korst zullen eerst verwijderd worden. Afhankelijk van hoe de wond eruitziet, wordt de keuze van het wondmateriaal gemaakt. De wond zal vanuit de wondbodem en wondranden kunnen dichtgroeien. 

 

Om de wondgenezing te bevorderen, wordt er naast de wondbehandeling ook compressie ingezet. Dit kan zijn door middel van zwachtelen of het gebruik van klittenband verbanden, thorax bandages of steunkousen. 
 

Er zijn verschillende soorten wonden:

  • Open been (ulcus cruris)
    Dit is een chronische wond aan het onderbeen. Doordat er een stoornis in de bloedsomloop is, geneest de wond slecht en blijft deze open en vochtig of juist korstig. Dit wordt vaak veroorzaakt door chronische veneuze insufficiëntie (CVI) of spataderen. De ulcus cruris komt vaak bij ouderen voor.

     

  • Doorligwonden (decubitus)
    Bij dit soort wonden ontstaat er een zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel, door langdurige druk of wrijving tussen de huid over het bot en bijvoorbeeld een bed of stoel. Het weefsel gaat dood, door de aanhoudende druk. De dode huid en het onderliggende weefsel verdwijnen en er ontstaat een wond. Decubitus komt vaak voor op de stuit of op de hielen. 

     

  • Radiogene wonden
    Deze wonden worden veroorzaakt door radiotherapie, maar kunnen ook ontstaan onder invloed van andere straling, zoals van de zon.  

     

  • Operatiewonden
    Deze wonden worden ook wel chirurgische wonden genoemd. Dit is een steriele wond die bewust is aangebracht tijdens de operatie. 
     

  • Traumatische wonden
    Traumatische wonden ontstaan door kracht van buitenaf, bijvoorbeeld door wrijving, een val of door contact met een stomp of scherp voorwerp.

     

  • Wonden bij diabetes
    Bij mensen met diabetes werken de gevoelszenuwen minder goed en worden de pijnsignalen niet meer waargenomen. Hierdoor worden blaren of wondjes niet op tijd opgemerkt. Bovendien is de bloedsomloop verminderd, vooral in de voeten. Hierdoor genezen de wondjes niet of nauwelijks.  


 

​

​

Wat is wondzorg?

Behandelmogelijkheden

Wondzorg

De techniek die gebruikt wordt voor de wondbehandeling is afhankelijk van het type wond.

Stappen uitvoering wondzorg:

  • Wond reinigen

  • Fibrine, necrose of korst verwijderen

  • Passende wondbedekker inzetten

  • Compressie inzitten (indien mogelijk)

​

Om de wondgenezing te bevorderen wordt er naast de wondbehandeling ook juiste compressie ingezet. 

​

Inzetbare compressie:

  • Zwachtelen

  • Klittenband verbanden

  • Thorax bandages

  • Steunkousen

​

Vergoeding door zorgverzekeraar

Voor een chronische indicatie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. De vergoeding is afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekeraar en de soort behandeling. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen of u recht heeft op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Behandelmogelijkheden wondzorg
bottom of page